MENÜ











    

    


    

Megyei képek



Link mozilla.org

Az oldal megtekintéséhez a Mozilla Firefox ajánlott!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hírszolgáltatás

Kampány 2010

szdszveszpremmegye: molnar margit szoro Page 1szdszveszpremmegye: szoke <a href=szdszveszpremmegye: szoke laszlo szoro Page 2

Rendezvény

Szabadelvű Klub, Veszprém Tisztelt Hölgyem/Uram! Tisztelettel meghívjuk Önt (és kedves családját, barátait, ismerőseit) a 2010. március 25-én (csütörtökön) 17 órakor, a Városi Művelődési Központ fsz. 8. termében „Sajtószabadság Magyarország 2010” címmel tartandó kerekasztal beszélgetésre. Vendégeink lesznek: Dr. Eötvös Pál a MUOSZ elnöke, Tímár János az ORTT tagja, valamint a helyi médiumok képviselői. Az est házigazdája: Molnár Margit Az SZDSZ Veszprém megyei elnöke Részvételére számítunk! Üdvözlettel: a klub szervezői

Könyvajánló



2009. június 5-én mutatta be Pauló Béla Tam-Adél című könyvét az Ünnepi könyvhét keretében a Kossuth Lajos utcai színpadon.

Mindenkit szeretettel várunk!
Részletek



2009. január 20-án a szerző jelenlétében mutatták be Demszky Gábor Keleti Éden című könyvét az Alexandra Könyváruházban (Balaton Pláza).
Részletek

Megyei videók

Hozzászólások

Országos hírek

Nincs megjeleníthető elem

Tapolcai hírek

Nincs megjeleníthető elem

Felszólalás a Nabuccoért

2009.02.15. 11:24 | szdszveszpremmegye | Szólj hozzá!

Címkék: eu szalay andrás

Felszólalás az ALDE csoport nevében Andris Piebalgs energiaügyi biztosnak az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésen való beszéde után
2009. 02. 13.
Megbízott felszólaló: Szalay András (HU/ALDE)


Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Biztos Úr!

Köszönöm a szót és köszönöm az ALDE frakciónak a lehetőséget, hogy én szólalhatok fel a csoport nevében. Magyarországról egy középnagyságú városból, Veszprémből jöttem, mint önkormányzati képviselő. Egy olyan országból, amelyet kiszolgáltatottsága miatt igen érzékenyen érint az energia kérdése, különösen a gáz és a kőolaj. Bár az orosz-ukrán gázszállítási vita miatt épp Magyarország volt a térség egyetlen állama, amely viszonylag könnyen tudta átvészelni ezt a pár hetet, köszönhetően a korábban megépített jelentős méretű tárolókapacitásának.

Különösen nagy jelentőségűnek tartom a Biztos úr látogatását és felszólalását a Régiók Bizottsága mai ülésén, hiszen ez is mutatja azt, hogy egyrészt az Európai Bizottság az energia ügyekben is fontos konzultatív partnerének tekinti a Régiók Bizottságát, másrészt épp a tagállamok önkormányzatainál csapódnak le sok esetben a közvetlen lakossági gondok és az emberek a helyhatóságoktól várnak közvetlen segítséget.

Az ALDE csoport részéről mindenekelőtt üdvözöljük az ambiciózus és jól is hangzó 20/20/20 célkitűzéseket, melyek 2020-ig történő elérése valóban stratégiai kérdés Európa számára a karbon-kibocsátás, az energia megtakarítás és a megújuló energia-források területén. Ezekben a kulcsprioritásokban könnyű egyetérteni, de a cselekvés már nem olyan könnyű. Közös felelősségünk, hogy a cselekvés és annak motiválása eljusson egészen az egyes európai polgárok szintjéig, hogy ez a környezettudatos és energiatakarékos gondolkodás ne csak a konferenciák és nyilatkozatok szintjén uralkodjon el. Lát-e lehetőséget arra Biztos Úr, hogy ezen célok elérése érdekében hatékonyabb kampány történjen a következő évtizedben?

Sokan úgy vélik, hogy a válságoknak jótékony hatásuk is van, legalább is abban az értelemben, hogy kikényszerítik a változásokat. Az év elején történt – mondhatnám menetrendszerű – gázkrízis is rámutatott arra, hogy a közös külső energiapolitika hiánya mennyire gyenge érdekérvényesítési helyzetbe hozza az Európai Uniót és elgondolkodhatunk a belső szolidaritás szavakon túli realitásán is. Épp ezért kérdezem a Biztos urat, hogyan látja a közös külső energiapolitika létrehozásának esélyét, beleértve az újonnan csatlakozott keleti országok energia hálózatainak integrációját az összeurópai rendszerekbe? Ilyen összeurópai ügyekért jött létre többek között az EU és ezért fontos a lisszaboni folyamat folytatása, hogy az Unió egységesen tudjon fellépni, esetenként akár politikai nyomást is gyakorolni olyan ügyekben, ahol az egyes tagállamok önmagukban kevéssé hatékonyak a globalizált világpiacon.

A liberálisok mindig is a valóságos verseny hívei voltak az energia piacon, melyből alapvetően a fogyasztók profitálhatnak. Ebből a szempontból is hozom szóba Biztos úr előtt a NABUCCO gázvezeték ügyét. Teszem ezt magyarként is, amely ország alapvetően érdekelt ennek a megaprojektnek a megvalósításában. Mivel kevés az időm, csak annyit jegyeznék meg, hogy elvi egyetértés és elkötelezettség tudtommal van, a megvalósítás felé tett lépések azonban szerények. Három év óta számos tanulmány, konferencia, szeminárium, tanácskozás foglalkozott a kérdéssel, legutóbb épp Budapesten volt a Nabucco-csúcs. De engedje meg nekem biztos úr, hogy azt mondjam, hogy a szavak helyett most már a tetteknek kell következni! Mi az Európai Bizottság álláspontja ebben a kérdésben? Én úgy látom, hogy a már említett versenyhelyzetet is szolgálja ez az alternatíva és gazdasági konkurenciát teremt a kínálati oldalon, ugyanakkor biztonságot és stabilitást szolgál az európai fogyasztói oldalon. Az EU számára én még egy olyan előnyt is látok, mely ugyan másodlagos, de mégis fontos a külső határaink szempontjából. A Nabucco vezetékbe a gázt betápláló Közép-Ázsia országok biztos és fizető európai piachoz juthatnak, ezáltal gyorsabban emelhetik lakosságuk életszínvonalát és politikai stabilitásuk erősödik. Nem szabad leragadnunk abban a „22-es csapdájában”, hogy gázszállítási szerződés, vagy a vezeték beruházása. Kérem e helyről is Biztos urat, hogy támogassa azt az ambiciózus megoldást, melynek következtében 2013-tól gáz áramolhat keletről nyugat felé a Nabucco vezetéken!

Köszönöm, hogy meghallgattak és várom Biztos úr válaszait.

A bejegyzés trackback címe:

https://szdszveszpremmegye.blog.hu/api/trackback/id/tr31944115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása