MENÜ











    

    


    

Megyei képek



Link mozilla.org

Az oldal megtekintéséhez a Mozilla Firefox ajánlott!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hírszolgáltatás

Kampány 2010

szdszveszpremmegye: molnar margit szoro Page 1szdszveszpremmegye: szoke <a href=szdszveszpremmegye: szoke laszlo szoro Page 2

Rendezvény

Szabadelvű Klub, Veszprém Tisztelt Hölgyem/Uram! Tisztelettel meghívjuk Önt (és kedves családját, barátait, ismerőseit) a 2010. március 25-én (csütörtökön) 17 órakor, a Városi Művelődési Központ fsz. 8. termében „Sajtószabadság Magyarország 2010” címmel tartandó kerekasztal beszélgetésre. Vendégeink lesznek: Dr. Eötvös Pál a MUOSZ elnöke, Tímár János az ORTT tagja, valamint a helyi médiumok képviselői. Az est házigazdája: Molnár Margit Az SZDSZ Veszprém megyei elnöke Részvételére számítunk! Üdvözlettel: a klub szervezői

Könyvajánló



2009. június 5-én mutatta be Pauló Béla Tam-Adél című könyvét az Ünnepi könyvhét keretében a Kossuth Lajos utcai színpadon.

Mindenkit szeretettel várunk!
Részletek



2009. január 20-án a szerző jelenlétében mutatták be Demszky Gábor Keleti Éden című könyvét az Alexandra Könyváruházban (Balaton Pláza).
Részletek

Megyei videók

Hozzászólások

Országos hírek

Nincs megjeleníthető elem

Tapolcai hírek

Nincs megjeleníthető elem

Molnár Margit: A liberalizmus nem tűnhet el

2009.10.27. 18:42 | szdszveszpremmegye | Szólj hozzá!

Címkék: veszprém veszprém megye molnár margit

Soha nem látott mélységekben az SZDSZ népszerűsége. A párt most bűnhődik azért, mert letért a helyes útról. Létezik-e kiút ebből a szorult helyzetből? Molnár Margit, a párt megyei elnöke szerint igen. A múltbéli hibákról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

– Az európai parlamenti választások után nyilvánvalóan nehéz helyzetbe került az SZDSZ, egyes közvélemény-kutatók szerint ha most vasárnap lennének a választások, 1 százalék körül teljesítene a párt. Van kiút erről a mélypontról?

Molnár Margit: – Azt kell mondjam, szerencsések vagyunk abban a tekintetben, hogy a szavazóink időben figyelmeztettek minket. Az európai választásokon egyértelműen jelezték, hogy letértünk a helyes útról, és változtatnunk kell. Ez a változás azonnal meg is kezdődött, azóta új elnökünk és új ügyvivőink vannak, a régi nagy személyiségek háttérbe húzódtak, és átadják a helyüket azoknak, akik hitelesen tudják képviselni a liberális eszméket. Elindultunk a változás útján, el kell érnünk, hogy kialakuljon egy új, pozitív kép az SZDSZ-ről. Erre szolgál az a tervezet, amelyet kidolgoztunk, és amin jelenleg is dolgozunk. Az „Újratervezés” című terv lesz az alapja a programunknak és a párt megújulásának. Jelenleg a helyzetünket mérjük fel, megnézzük, hogy az egyes megyékben kik azok, akikre építkezhetünk. Úgy tervezzük, hogy az SZDSZ mind a 176 választókörzetben indít jelöltet, méghozzá önálló jelöltet. A folyamat következő nagy fordulópontja december 12. lesz, amikor a küldöttértekezleten módosítjuk az alapszabályt, és végleges formába öntjük az Újratervezést.

– Az imént azt mondta, hogy a választóik időben jelezték, hogy rossz útra tévedtek. Hol volt az a pont, amikor az SZDSZ letért a helyes ösvényről?

MM: – Rendszerváltó pártként az SZDSZ keményen antikommunista párt volt. Amikor aztán 1994-ben koalíciót kötöttünk az MSZP-vel, sokan csalódtak bennünk, sokan érezték becsapva magukat. Ráadásul az első kormányzati ciklusunk végén a szavaiban korrupció ellen küzdő pártot is elérték a korrupciós botrányok, ez pedig további hitelvesztést jelentett. Mindezek mellett a párt stílusa arrogáns és kioktató volt – a budai értelmiség akarta megmondani, hogy mi a jó az országnak. Az elgondolásaik persze nem alapjaiban rosszak, de hiányzott az egyeztetés. Nem tudtuk, mit akar a társadalom, figyelmen kívül hagytuk az embereket. Ezt az arisztokratikus kommunikációt és működést egy plebejus megközelítéssé kell formálnunk, hogy a hétköznapi emberek is megértsék, mit miért teszünk, és hogy mi is megérthessük a hétköznapi emberek problémáit és igényeit.

– Ahogy Ön is mondta, új elnök került az SZDSZ élére, aki azonnal konfliktust generált a frakció és a párt között. Az efféle belső konfliktusok tovább gyengíthetik a pártot.

MM: – A konfliktus alapja az volt, hogy megválasztása után Retkes Attila elnök azonnal lemondásra szólította fel a jelen lévő Kóka Jánost. Tette mindezt azért, hogy a kétfejűséget megszüntesse, ami Fodor Gábor elnöksége alatt a pártot jellemezte. Kóka végül nem mondott le, mi pedig nem erőltettük. Miért is tennénk, hiszen a költségvetés elfogadása után az Országgyűlés érdemi munkát már nem végez a tavaszi választásokig. Erre a rövid időre pedig nincs értelme konfrontálódni.

– Retkes megválasztása után többen is távoztak a pártból, néhány hónappal később pedig létrejött egy egyesület is, melynek tagjai között megtaláljuk a párt korábbi húzóneveit. Egy SZDSZ-konkurens van születőben?

MM: – Valóban megalakult a Szabadelvű Polgári Egyesület, és Magyar Bálint valóban több régi nagy nevet is felkért, hogy vegyenek részt az egyesület munkájában, de nem hiszem, hogy el akarnának indulni a tavaszi választásokon. Akkor sokkal előbb kellett volna kezdeniük a felkészülést.

– Hosszabb távon sem tart tőlük?

MM: – Nem. Éppen azért, amit az előbb vázoltam: még ha a régi nagyok le is tudják vetkőzni az arrogáns stílusukat, az emberek nem felejtenek, ők pedig nem tudnak kilépni a saját árnyékukból.

– Egyre inkább igaz, hogy csak azok a pártok tudnak érvényesülni, akik fel tudnak mutatni egy emblematikus figurát. Egy olyan embert, aki a párt eszméit egy személyben reprezentálja.

MM: – Ezt jól látja, mi is éppen őt keressük.

– Tekintsünk kicsit előbbre, hiszen a parlamenti választások után jövő ősszel az önkormányzatok összetételéről is szavazhatunk. Mit vár itt, Veszprémben?

MM: – Ha tavasszal sikeresek leszünk, és az 5 százalékot elérve parlamenti frakciót tudunk alakítani, akkor úgy gondolom, hogy az őszi választásokon is jó eséllyel meg tudjuk őrizni a pozícióinkat. Ha az emberek látják, hogy képesek vagyunk talpra állni, ha sikerül megerősödnünk vidéken is, akkor elhiszik majd, hogy nem vész el az SZDSZ-re leadott szavazat.

– Mi lesz, ha nem jutnak be a Parlamentbe? Az a párt halálát jelentené?

MM: – Nem jelentené a párt halálát. Az európai választásokon elért eredményünk tulajdonképpen semmi. Innen, a nulláról újra felépíteni a bizalmat kemény feladat, és hosszú távú gondolkozást igényel. A választásokig hátralevő néhány hónap kevés ehhez, ezért mindenképpen a 2010–2014 közötti időszakra marad az építkezés nagy része. Feladni nem fogjuk, mert a liberalizmus olyan eszme, amely nem tűnhet el a parlamentből.

A bejegyzés trackback címe:

https://szdszveszpremmegye.blog.hu/api/trackback/id/tr681484657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása