MENÜ











    

    


    

Megyei képek



Link mozilla.org

Az oldal megtekintéséhez a Mozilla Firefox ajánlott!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hírszolgáltatás

Kampány 2010

szdszveszpremmegye: molnar margit szoro Page 1szdszveszpremmegye: szoke <a href=szdszveszpremmegye: szoke laszlo szoro Page 2

Rendezvény

Szabadelvű Klub, Veszprém Tisztelt Hölgyem/Uram! Tisztelettel meghívjuk Önt (és kedves családját, barátait, ismerőseit) a 2010. március 25-én (csütörtökön) 17 órakor, a Városi Művelődési Központ fsz. 8. termében „Sajtószabadság Magyarország 2010” címmel tartandó kerekasztal beszélgetésre. Vendégeink lesznek: Dr. Eötvös Pál a MUOSZ elnöke, Tímár János az ORTT tagja, valamint a helyi médiumok képviselői. Az est házigazdája: Molnár Margit Az SZDSZ Veszprém megyei elnöke Részvételére számítunk! Üdvözlettel: a klub szervezői

Könyvajánló



2009. június 5-én mutatta be Pauló Béla Tam-Adél című könyvét az Ünnepi könyvhét keretében a Kossuth Lajos utcai színpadon.

Mindenkit szeretettel várunk!
Részletek



2009. január 20-án a szerző jelenlétében mutatták be Demszky Gábor Keleti Éden című könyvét az Alexandra Könyváruházban (Balaton Pláza).
Részletek

Megyei videók

Hozzászólások

Országos hírek

Nincs megjeleníthető elem

Tapolcai hírek

Nincs megjeleníthető elem

Várhatóan bekerül az SZDSZ az EP-be

2009.06.01. 13:58 | szdszveszpremmegye | Szólj hozzá!

Címkék: közvélemény ep választás

Marketing Centrum:
Várhatóan négy párt küldhet képviselıt Brüsszelbe

Egy hónappal ezelıtt – 38 százalék körüli - részvételi arányra lehetett számítani a június 7-i EU parlamenti választáson. Május végére ez 44 százalékra emelkedet. A Marketing Centrum eredményei szerint a Fidesz 15, az MSZP 5, a Jobbik pedig 1 mandátumot szerezhet. A maradék egy mandátum megszerzésére a kampány finisében az SZDSZ látszik esélyesnek.

Elérkeztünk az EU parlamenti választás finisébe, ám a közelgı voksolást mindössze a megkérdezettek 7 százaléka említette a legfontosabb politikai események sorában. A választókat elsısorban a Bajnai kormány döntései foglalkoztatják. Ezzel magyarázható az is, hogy a „most vasárnapi” képzeletbeli parlamenti választásra a választópolgárok 51 százaléka ígérte biztosra a részvételét, a június 7-i EU parlamenti képviselı választásra viszont csak 46 százalékuk. Az összes releváns választ figyelembevevı becslés szerint 44 százalék körüli részvételi arány valószínősíthetı június 7-én, és ez 6 százalékkal magasabb, mint a március végi becslés eredménye, illetve mint amekkora a 2004-es tényleges részvételi arány volt. A pártok kampányai tehát valamennyire mégiscsak mőködtek. Ezt jelzi az is, hogy a március végi 44 százalékról 33 százalékra csökkent azok aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak választani a pártok EU listái közül. A legutóbbi felmérés óta leginkább az SZDSZ támogatói aktivizálódtak, így most a liberális párt is esélyesnek látszik a mandátumszerzésre, nem csak a Jobbik.

Az LMP – Humanista párt, és az MCF-Roma Összefogás Párt listák várható támogatottsága viszont még összeadva sem közelítik meg az 5 százalékos küszöböt, és az MDF mandátumszerzési esélye is kicsi (de azért nem nulla). A felmérés eredményeit felhasználó modell legvalószínőbb mandátumbecslése szerint a Fidesz 61 százalékos támogatottsággal várhatóan 15 képviselıt delegálhat Brüsszelbe, az MSZP 19 százalékos eredménnyel ötöt, a Jobbik 8 százalékos eredménnyel egyet, és várhatóan az SZDSZ átlépi a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékot. A Jobbik mandátumszerzése gyakorlatilag biztos. Az SZDSZ becsült támogatottsága azonban éppen csak hogy magasabb, mint 5. Az MDF várható eredménye (felfelé kerekítve is) csak 4%, és potenciális támogatóik részvételi valószínőségének átlaga lényegesen kisebb, mint az esélyesnek látszó pártok támogatóinak átlagai.A választás napjáig ez esetleg még változhat, annak viszont elhanyagolhatóan kicsi a valószínősége, hogy öt párt is 5% fölötti eredményt érjen el. A legvalószínőbbnek most az tőnik, hogy négy párt fogja majd képviselni hazánkat az EU parlamentben. Ha viszont csak három párt lépné át a küszöböt, akkor tovább növekedne a Fidesz mandátumfölénye, és 16/5/1-re módosulna a mandátumeloszlás a három bejutó párt között.

A bejegyzés trackback címe:

https://szdszveszpremmegye.blog.hu/api/trackback/id/tr871156812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása