MENÜ











    

    


    

Megyei képek



Link mozilla.org

Az oldal megtekintéséhez a Mozilla Firefox ajánlott!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hírszolgáltatás

Kampány 2010

szdszveszpremmegye: molnar margit szoro Page 1szdszveszpremmegye: szoke <a href=szdszveszpremmegye: szoke laszlo szoro Page 2

Rendezvény

Szabadelvű Klub, Veszprém Tisztelt Hölgyem/Uram! Tisztelettel meghívjuk Önt (és kedves családját, barátait, ismerőseit) a 2010. március 25-én (csütörtökön) 17 órakor, a Városi Művelődési Központ fsz. 8. termében „Sajtószabadság Magyarország 2010” címmel tartandó kerekasztal beszélgetésre. Vendégeink lesznek: Dr. Eötvös Pál a MUOSZ elnöke, Tímár János az ORTT tagja, valamint a helyi médiumok képviselői. Az est házigazdája: Molnár Margit Az SZDSZ Veszprém megyei elnöke Részvételére számítunk! Üdvözlettel: a klub szervezői

Könyvajánló



2009. június 5-én mutatta be Pauló Béla Tam-Adél című könyvét az Ünnepi könyvhét keretében a Kossuth Lajos utcai színpadon.

Mindenkit szeretettel várunk!
Részletek



2009. január 20-án a szerző jelenlétében mutatták be Demszky Gábor Keleti Éden című könyvét az Alexandra Könyváruházban (Balaton Pláza).
Részletek

Megyei videók

Hozzászólások

Országos hírek

Nincs megjeleníthető elem

Tapolcai hírek

Nincs megjeleníthető elem

Milyen nyelvet beszéljen Európa?

2009.01.23. 11:13 | szdszveszpremmegye | Szólj hozzá!

Címkék: eu veszprém megye szalay andrás

Az Európai Unió 2009. évi prioritásai a Régiók Bizottsága perspektívájából
Dr. Szalay András, az EU Régiók Bizottsága tagja

A 2009-es esztendő igen fontosnak ígérkezik az Európai Unió életében. Az esedékes Európai Parlamenti választások mellett az élet hozta kihívásokkal is meg kell küzdeni tagállami és összeurópai, de helyi és regionális szinten is. Ebben a helyzetben teszi fel a költői kérdést az EU Régiók Bizottságának ALDE képviselőcsoportja: Milyen nyelven beszéljen az Európai Unió?

Mielőtt bárki elkezdene gondolkodni a válaszon és felidézné lehetséges válasznak a nagy európai nyelvektől a kisebbségi nyelvekig terjedő soknyelvűségi palettát, a liberálisok választ is adnak a saját maguk által feltett kérdésre. A válasz: Egyszerű nyelven!

Annak érdekében, hogy ez a kérdés és a válasz ne maradjon csupán a szlogen szintjén, kampányt is indítottak ennek szorgalmazására, megvalósítására úgy Brüsszelben, mint azon kívüli európai szervezeteknél. A világos és egyszerű beszéd kedvezményezettjei pedig nem mások, mint az EU közel 500 millió polgára, akitől távol esik az uniós zsargon. Példák hozatala és ebben a kérdésben is az aktív polgári attitűd érvényre juttatása érdekében az ALDE frakció létrehozott egy web felületet www.simplelanguage.eu címen, melyen javaslatok is tehetők olyan nyelvi megoldásokra, melyek közelebb vannak a mindennapokhoz, mint a sokszor érthetetlen komplex fogalmak.

A Régiók Bizottsága, mint az EU egyik fontos konzultatív testülete, azon prioritások mentén kezdi meg 2009. évi munkáját, melyek az elmúlt év utolsó ülésén Baroso elnök úr jelenlétében fogalmazódtak meg. Általánosságban megfogalmazható, hogy a válságra adott válasz a strukturális reformok felgyorsítása kell legyen, kiegészítve a szociális dimenzióval. Az EU reformjainak két fő területe a külpolitika és a közös agrárpolitika lesz. Növekedni fog a Régiók Bizottságában megfogalmazott vélemények súlya, hisz reformok csak az önkormányzatokon keresztül lehetnek sikeresek.

A prioritásokon belül a növekedés és foglalkoztatás, valamint a szabadság és igazságosság mindenkori fontossága mellett, két olyan elem emelendő ki, mely igazi európai közösségi eszközökkel kezelhető csak hatékonyan. Egyik ilyen a klímaváltozásra választ adó energia-hatékony gazdaság megteremtése, mivel a környezetbarát technológiákba és az energetikai infrastruktúrába történő beruházások növekedést generálnak és versenyképességet növelnek, különösen a mai „ínséges” időkben. A másik elem a külpolitika erősítése, melynek azt kell szolgálnia, hogy az EU a világban továbbra is stabilitási tényező maradjon. 2009-ben 5 éves évfordulója van az egyidejűleg tíz országgal történt bővítésnek, valamint 20 éves évfordulója van a berlini fal leomlásának. Szimbolikusan és gyakorlatiasan is jól illeszkedik ehhez az első féléves cseh elnökség, aki az RB-vel közösen március 5-6-án fogja megrendezni Prágában a Régiók és Városok Európai Csúcstalálkozóját.

A bejegyzés trackback címe:

https://szdszveszpremmegye.blog.hu/api/trackback/id/tr54897351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása